馬德鐘回應整容feature

自拍照被誤為DJ范振鋒 馬德鐘開口回應整容疑雲

話說之前《跳躍生命線》啟播時,馬德鐘驚傳整容兼畀人話似DJ范振鋒,嗰陣有人話應該係用咗美肌APP,又有人話覺得佢真係整咗容。近日當事人終於作出回應,係咪整容呢?佢就咁講……

撰文:東方新地|圖片:劇集截圖、新傳媒圖片庫

自拍照被誤為DJ范振鋒 馬德鐘開口回應整容疑雲

近年馬德鐘由外地返嚟香港拍劇兼做宣傳,外貌明顯比以前唔同咗,惹嚟整容疑雲。

馬德鐘之前發布幾張自拍,網民一眼過埋去不禁講一句:「嘩!范振鋒嚟嘅!」

下面呢位就係新城DJ范振鋒,真係有幾分相似!

對於整容疑雲,馬德鐘話通常畀人講整容後都會人氣爆燈,總之就無整過,瘦咗係因為無晒水腫。

馬德鐘仲話,原來過去九個月減咗20磅,全因為而家茹素,食少咗肉類。最重要係因為拍《跳躍生命線》時身邊有朋友有癌症同離世,忽然覺得健康真係好重要,所以而家一日三餐都食齋、水果、意粉等。

盤點10個馬德鐘經典專業人士角色

1.《O記實錄》(1995)

馬德鐘在《O記實錄》中飾演警員司徒文安,當初只是作為男配角的角色,是蔡國權飾演的陳桂和陳榮峻飾演的吳國兆的屬下。

專業人士
《O記實錄》
專業人士
《O記實錄》

2.《陀槍師姐》(1998)

馬德鐘在《陀槍師姐》裏飾演了軍佬梁向東,是西九龍重案組的警察。

《陀槍師姐》
《陀槍師姐》

3.《烈火雄心》(1998)

《烈火雄心》中,馬德鐘飾演了消防員發記王駿發,原本是正直的消防員,後來卻因為要替兄長報仇而投靠台灣黑幫龍頭。

《烈火雄心》
《烈火雄心》

4.《衝上雲霄》(2003)

而馬德鐘最經典的角色,一定是《衝上雲霄》的飛機師凌雲志Vincent,劇中的Vincent對陳慧珊飾演的Belle一往情深,塑造了一個好男人形象。

《衝上雲霄》
《衝上雲霄》
《衝上雲霄》

5.《智勇新警界》(2003)

馬德鐘在《智勇新警界》中順利「升職」為督察,飾演馬孝賢,其後在劇中更成為高級督察。

《智勇新警界》
《智勇新警界》
《智勇新警界》

6.《情迷黑森林》(2005)

馬德鐘在《情迷黑森林》中擺脫了紀律部隊,卻成為了另一種專業人士—蛋糕店蛋糕總廚。在劇中他飾演高根,是一個天生低心率,雙手異常低溫,有著天賦才能的人,與胡杏兒有對手戲。

《情迷黑森林》
《情迷黑森林》
《情迷黑森林》
《情迷黑森林》

7.《搜下留情》(2010)

馬德鐘在這裏飾演的是警長吳仲明,更有另一個身份:臥底,以臥底身份「高威明」進入涼茶鋪查案。

《搜下留情》
《搜下留情》
《搜下留情》
《搜下留情》

8.《飛虎》(2012)、《飛虎II》(2014)

馬德鐘在入行之前就是警察、G4,保護過不少重要人物,而在《飛虎》中飾演他便飾演了英勇果敢的飛虎隊高級督察展瀚韜展sir,本來就有帥氣高大的外表,加上是「老本行」,更是演得生動傳神。

《飛虎》
《飛虎》
《飛虎》
《飛虎》

9.《以和為貴》(2015)

在《以和為貴》中,馬德鐘一反嚴肅的紀律部隊形象,飾演一個幽默風趣、充滿正義感的調解員侯德仕「厚多士」,深得觀眾喜愛。

《以和為貴》
《以和為貴》
《以和為貴》
《以和為貴》

10.《跳躍生命線》(2018)

馬德鐘再次出現在電視機中,繼續做專業人士,這次在《跳躍生命線》就飾演了救護員麥在田,劇中劇情也主要是圍繞救護員爭分奪秒救援的生涯進行描述。

《跳躍生命線》
《跳躍生命線》
《跳躍生命線》
《跳躍生命線》

跳躍生命線, 何廣沛, 馬德鐘, 吳卓羲, 衝動

早前6月27日係馬德鐘50歲生日,6月尾又係佢同太太張筱蘭結婚25周年紀念(銀婚),真係好難能可貴!而馬太除咗留一番感言,仲放咗多張激罕拍拖照上微博,連當年前G4馬德鐘學堂畢業照都有⋯

馬德鐘同太太 結婚25年

馬神自離開TVB後,除咗北上拍劇賺人仔,仲進軍飲食業開餐廳,去年又榮升馬主,進軍上流社會

馬德鐘

馬德鐘老婆 晒陳年拍拖照放閃

日前係馬神同太太張筱蘭結婚25周年嘅大日子,馬太喺微博上載咗多張二人由拍拖到結婚嘅相片,並留言話:「由12歲開始認識你,到今天與你結婚步入4份1世紀,感恩一直同行。人生就是要將今天活得比昨天好。銀婚快樂!」

而馬德鐘亦有轉載太太嘅發文,仲留言回應番老婆:「必須要每天都過得比昨天好。」好恩愛啊!

馬德鐘父子型爆晒肌

馬德鐘入行前曾任G4,出晒名高大威猛,正所謂「虎父無犬子」,佢20歲的囝囝馬在驤絕對有爸爸的風範!馬德鐘同老婆張筱蘭就帶埋囝囝享受陽光與海灘,見到佢哋兩父子喺沙灘上大晒fit爆身材,齊齊爆肌!20歲的馬在驤唔單止相貌不俗,而且已經同爸爸差唔多高,盡得優良基因!

馬太張筱蘭影到咁正的畫面,當然要放上網同大家分享啦!

IMG_20151228_010049

IMG_20151228_010047

囝囝唔使返學,仲會上內地探班!做爸爸當然好開心啦!

去年馬在驤19歲生日,一家三口同埋狗狗Rocky一齊慶祝生日,兩公婆送上一份禮物好特別又有意思,就係囝囝嘅20粒乳齒喇!

嗰頭仲係BB黐實父母,當爸爸心口係床仔瞓,呢頭已經牛高馬大游出香港,天下父母心,都係一樣咁矛盾,又想兒女快高長大出人頭地、又想「叮噹可否不要老」,時間可唔可以過慢啲?又再慢啲呢?