季前賽

季前賽|《造星4》YoYo快過COLLAR拍劇 夥拍姜濤做女一有感情線?

最新娛聞

廣告

由姜濤、Ian陳卓賢、Edan呂爵安、Stanley邱士縉、193、肥仔等主演的ViuTV新劇《季前賽》,劇集以籃球為題材,是繼排球、游水之後ViuTV再度以運動作為題材的青春熱血劇集。有人氣王姜濤首次擔正,而且ViuTV亦加入新面孔,搵嚟《全民造星4》人氣高不過入唔到女團嘅YoYo加入演出,相信戲份都唔少添!

文:東方新地|圖:[email protected]截圖、[email protected]、YoYo IG、《男兒當入樽》圖片

季前賽|真係似《男兒當入樽》? 姜濤原來似流川楓 193先係櫻木花道
有MIRROR有ERROR,仲有P1X3L,今次ViuTV真係落重本!(圖片來源:[email protected]截圖)

YoYo準備同姜濤談情?

上星期《全民造星4》比賽誕生的女團COLLAR瞬間成為網絡上的熱話,不少網民都認為YoYo葛綽瑤未能入女團而大感可惜。不過ViuTV 似乎都聽到網民嘅意見將YoYo安排到重頭劇《季前》之中擔任籃球隊軍醫的角色。YoYo接受訪問時被問到會否與MIRROR成員有感情戲時,她就故作神秘,表示會先專注自己嘅角色,仲話現階段與MIRROR成員並不太熟,反而同肥仔最熟絡!

季前賽 《全民造星4》參賽者、人氣好高嘅YoYo都有份參演!
YoYo今次演嘅係籃球隊嘅「軍醫」,最希望可以喺前輩身上學多啲嘢!(圖片來源:[email protected]_kot)
季前賽|真係似《男兒當入樽》? 姜濤原來似流川楓 193先係櫻木花道
《全民造星4》參賽者、人氣好高嘅YoYo都有份參演。(圖片來源:[email protected]截圖)

姜濤回應筲箕灣新居

去年《ViuTV2022節目巡禮》曾經公布過打算開拍籃球相關劇集,可惜事隔幾個月都未有聲氣,更曾經傳聞過有可能開空頭支票。不過今日(17/1)記者會就讓不少期待已久的粉絲心底更踏實!而首次擔正ViuTV劇集的MIRROR人氣王姜濤在記者會上透露自己的角色時謂:「快餐店嘅店員,打波都,幾叻嘅。本身打籃球就已經好開心,所以我今次都會當係一個玩嘅過程。」一向熱愛打籃球嘅佢不時都會被人見到喺銅鑼灣打波,亦因為咁,早前就被人發現他在筲箕灣秘密租屋自己住學獨立!接受訪問時他亦有回應,他表示租的筲箕灣的單位其實不是自住用,主要用作擺放個人物品。

季前賽 姜濤本身就有籃球底子,加上高顏值,飾演漫畫入面嘅天才型籃球員流川楓就最適合不過!
姜濤本身就有籃球底子,加上高顏值,非常適合做演籃球劇呀!(圖片來源:[email protected]截圖)
季前賽 Ian嘅角色就另一隊籃球隊嘅主力成員。
Ian嘅角色就另一隊籃球隊嘅主力成員。雖然Ian 最叻係打排球,但原來佢都非常熱愛打籃球,佢話:「我打籃球先過排球,中學又入排球又入籃球,每日放學3至7練籃球,7至11練排球,但發覺攰,所以就專心發展排球。」(圖片來源:[email protected]截圖)

193先係真正嘅櫻木花道

早前曾經有傳過《季前賽》與日本經典漫畫作品《男兒當入樽》有幾分相似,不過照記者會上嘅內容嚟睇,似乎出入都非常之大,惟獨193個角色的確與漫畫中嘅主角櫻木花道嘅角色有相似之處。他在記者會上透露:「打大前鋒負責搶籃板,劇入面姦淫虜掠已經做盡,遲啲可能要剃頭!」而櫻木花道在漫畫中就係打大前鋒,又係專責搶籃板,又係不良少年,又係誇張髮型之後剃頭,有唔少花道嘅影子!而ERROR嘅另一位成員肥仔就被指身型唔似籃球員,不過佢都自嘲係「肥螳螂」,似乎有啲睇頭啵!

季前賽 3爺今次可能)要剃頭,真係好大犧牲呀!
3爺今次(可能)要剃頭,真係好大犧牲呀!(圖片來源:[email protected]截圖)
季前賽 本身櫻木花道就係籃球新人,而且有驚人嘅彈跳力而成為隊中搶籃板嘅主力成員。
本身櫻木花道就係籃球新人,而且有驚人嘅彈跳力而成為隊中搶籃板嘅主力成員。(圖片來源:《男兒當入樽》圖片)
季前賽 櫻木花道在故事中段因為爭地區冠軍時認為自己犯錯而落敗,決定剃頭作為對自己的懲罰。
櫻木花道在故事中段因為爭地區冠軍時認為自己犯錯而落敗,決定剃頭作為對自己的懲罰。(圖片來源:《男兒當入樽》圖片)

193真係籃球健將

其實193郭嘉駿在英國班戈大學修讀心理學學士課程,在外國讀書多年,英文程度有保證。而193郭嘉駿就讀的中學其實屬九龍城區的Band 1中學,在中學時已是籃球健將,為學校籃球隊成員,更曾入選南華籃球少年隊,今次確實「知佢咩料啦」!

季前賽 193郭嘉駿曾入選南華籃球少年隊。
193郭嘉駿曾入選南華籃球少年隊。(圖片來源:deniskwok193)
季前賽 真係有陣櫻木花道嘅味道!
真係有陣櫻木花道嘅型!(圖片來源:[email protected]

睇埋其它角色:

季前賽|真係似《男兒當入樽》? 姜濤原來似流川楓 193先係櫻木花道
大表哥Stanley話自己係「馬鞍山高比」。(圖片來源:[email protected]截圖)
季前賽 Edan話打籃球有信心過游水好多。
Edan話打籃球有信心過游水好多。(圖片來源:[email protected]截圖)
季前賽|真係似《男兒當入樽》? 姜濤原來似流川楓 193先係櫻木花道
Phoebus話自己係「男神」。(圖片來源:[email protected]截圖)
季前賽 張繼聰先係教練呀!
張繼聰先係籃球教練呀!而曾經喺TVB拎過「飛躍進步男藝員」嘅張繼聰亦都係首次為ViuTV拍劇,佢話自己會冇包袱咁去做,當自己係新人喎!(圖片來源:[email protected]截圖) 季前賽|真係似《男兒當入樽》? 姜濤原來似流川楓 193先係櫻木花道

娟姐練美娟飾演劇中姜濤嘅快餐店經理。(圖片來源:[email protected]截圖)

今次《季前賽》陣容強大!
今次《季前賽》陣容強大!(圖片來源:[email protected]截圖)

重溫記者會情況

期待一班籃球新星!

讀者留言