袁偉豪

袁偉豪那些年參加過《YES!》校草選舉 原來黃宗澤都選過⋯

型佬袁偉豪唔經唔覺入行21年,而喺TVB都捱咗十多年,睇番當年原來佢參加過《YES!》校草選舉,但唔講唔知,現年37歲嘅黃宗澤(Bosco)成熟穩重,但原來佢17歲嗰年都選過校草,一臉稚氣嘅少年版Bosco,一樣型到爆呀!

撰文 : 東方新地


袁偉豪 入行21年

想當年,有「維他奶仔」之稱嘅袁偉豪參選香港先生大熱勝出。2007年當選之後,拍過好多唔同嘅電視劇,可惜大部分都係啲二打六角色。磨練咗八年,今年終於成功突破,唔同嘅角色全部都得到萬千觀眾嘅支持。

袁偉豪
袁偉豪飾演的棟仁,猜想上天認為他浪費了太多時間欲收回,於是寫下了他死前要做的事,及改變自己頹廢的生活方式。

袁偉豪
曾棟仁是個營營役役的打工仔,每天的時間彷彿被工作偷光,就在他罕有能準時放工的一天,竟因為趕回家而差點猝死。

袁偉豪
打工仔曾棟仁為趕回家而差點猝死,幸得休班救護員程敏琦替其人工呼吸,才撿回一命,二人自此結下不解之緣。

而袁偉豪早年《城寨英雄》嘅段迎風(牙佬),睇得又打得,仲不時爆肌益觀眾,男神之名當之無愧!


袁偉豪另一啲角色,如較早前《鐵馬戰車》入面嘅施馬Sir,以及《EU超時任務》嘅郭尚正都相當突出,努力係一定有回報的!

袁偉豪
EU超時任務

袁偉豪


袁偉豪 那些年校草真身

回帶睇番97年,當時得15歲嘅袁偉豪喺新法書院就讀,當年佢參加咗《YES!》雜誌嘅校花校草選舉,之前佢就喺IG自爆陳年相,一睇真係不得了!見到佢一身黑色鬆身戰衣、三七分界、輕輕托腮加埋迷人嘅眼神…. 連佢自己都忍唔住留言︰「人哋話女大十八變!男其實咪係一樣」其實亮點又豈止袁偉豪,其實佢當年其他對手,小編都覺得好有「特色」…

有校草當然都有校花,袁偉豪旁邊嗰位就係當屆校花冠軍,見到兩人身穿校服擺個乖乖甫士,真係想唱番句「同學各位 找個位 這是你的開學禮…」唔知呢位那些年校花依家做緊咩呢?係咪一樣咁靚呢?


袁偉豪於1998年曾演出維他奶廣告與簽約力圖唱片,故他於參選港男時,一直被報刊傳媒稱呼為「維他奶仔」。


黃宗澤都選過校草

其實《Yes!》校花校草選舉真係為娛樂圈帶來好多型男索女,除咗袁偉豪,當年得17歲嘅Bosco已經chok爆,所以佢啲同學仔忍唔住偷偷幫佢報名參加《YES!》嘅校花校草選舉。型同「娘」只係一線之差,但佢呢個「回眸一笑」造型嬴盡網民掌聲,事關真係唔係人人carry到㗎!

BOSCO01

65c94db2gw1f8xs8yz2c1j20ku0kuwhx



65c94db2jw1f2icv9lgvyj20u00u0q48

另外,有眼利嘅網民發現另一個參賽者激似翠如bb,撞樣程度高達99%!唔知呢位參賽者睇到之後會唔會同翠如bb相認呢?

TY1


67b31b2ejw1eqx6j78r4qj20zk0k0qaf

雖然man爆嘅翠如bb當年冇選校花,但相信當年如果佢用呢個又pure又true嘅學生look參選,校花呢個寶座一定非佢莫屬!

67b31b2ejw1erur8g0bqaj20hs0npwfr