李佳芯

反口推劇犯眾怒!李佳芯埋門失視后

今年無綫視帝視后花落誰家,下周日(16日)在《萬千星輝頒獎典禮》即將有分曉,不過賽前一直被視為視后大熱的李佳芯,最近應該心緒不靈。年中憑一套《 BB來了》道盡新手媽媽辛酸的李佳芯,賺晒人氣兼財氣,繼續受力捧,現時拍緊套《殺手》,本來有另一套新劇《禍後》緊接於年尾開拍,李佳芯劇本到手口頭亦應承會接,但當衡量過此劇一開將會霸佔聖誕新年幾乎所有外出賺錢的檔期,她即縮沙反口推劇,結果惹來公司犯眾怒,想攞視后凍過水。李佳芯封后在即卻被拉下馬,造就兩大勁敵陳煒黃智雯爭崩頭,錢字當頭失視后,李佳芯今次恨錯難返。

 

撰文:東方新地、新假期 圖片:新傳媒圖片、TVB劇照、李佳芯IG

李佳芯 憑《 BB來了》入屋

加入無綫六年,李佳芯一直機會多多,很快就嶄露頭角成為上位花旦,形象亦正亦邪而且肯捱肯搏,去年憑劇集《踩過界》彈起,今年憑《 BB來了》更入晒屋,獲提名視后攞獎呼聲甚高,早前更傳李佳芯決心成視后甘願延遲結婚生B,不過幾有觀眾緣同人氣都好,行錯一步就無得返轉頭。

無綫近年一線花旦凋零,造就李佳芯極速上位,不過未拎到視后就推劇,搞到自己埋門失視后,值唔值得呢?

拒再做人母

據知近月李佳芯與黎耀祥拍攝《殺手》,日接夜夜接日辛苦到爆,而無綫早前已通知她拍罷此劇即投入新劇《禍後》的拍攝,知情者透露:「其實Ali(李佳芯)已經睇晒劇本應承會接,但佢突然反口又話唔拍,因為個角色要做人阿媽有個幾歲大囡囡,另外仲有傳佢知道男主角係林文龍,就話同對方唔襯,不過好明顯呢啲都係藉口啦!其實就因為套劇橫跨聖誕新年,一拍就幾個月,換言之畀公司lock實幾個月冇得出去搵真銀,依家Ali身價唔同晒,佢又非常受客戶歡迎,咁搞法唔見好多錢,佢計過度過都係決定唔拍,呢個決定真係激嬲好多人,Ali以往都好聽話,未試過咁,不過人紅咗可能心態唔同咗,佢可能覺得自己可以有say,不過冇諗過後果會咁嚴重啫!」