3211231132

【萬千星輝頒獎典禮2018】馬德鐘憑《跳躍生命線》 首次封視帝

恭喜晒!50歲「馬神」馬德鐘入行25年,提名過16次「最佳男主角」,終於在今晚的《萬千星輝頒獎典禮2018》上憑《跳躍生命線》首次奪得「最佳男主角」。入行多年的馬德鐘默默耕耘,而且演過不少經典角色,都成功令觀眾留下深刻印象,絕對是實力派,視帝實至名歸!

撰文:東方新地 圖片:新傳媒圖片、張筱蘭微博馬德鐘微博馬在驤微博電視截圖

馬德鐘 首次封視帝

「最佳男主角」由馬德鐘憑《跳躍生命線》麥在田一角奪得,馬德鐘得獎時說:「無諗到,好開心,第一次攞獎,令我感受到咩係吃過苦先知甜嘅美好。多謝TVB,咁多位朋友,多謝珍姐,無你無《跳躍生命線》,你同我講每一句說話我都會記住,以前我年少無知唔知。多謝樂小姐,不停鼓勵我,多謝《跳躍生命線》監製、編審同埋所以前後嘅工作人員。多謝所有幫助過我嘅人,前輩,多謝我屋企人,我相信爸爸喺天上睇到,媽媽喺電視前睇到,多謝仔仔,多謝我老婆,做藝人太太真係唔容易,你照顧得我同家庭好好!」

馬德鐘
馬德鐘憑《跳躍生命線》終於登上視帝,成功擊敗另一大熱《大帥哥》張衞健,而今晚亦未見張衞健出席。
馬德鐘
馬德鐘感慨說:冇吃過苦就唔知甜嘅美好!

馬德鐘
馬德鐘不忘多謝高層樂易玲!