Miss Pun

Miss Pun拍片教文言文 貼地有趣獲同學仔激讚

小編猶記得細個讀中文科時,一班同學仔最驚最憎一定係文言文,因為好難理解又難背,考試時望住篇文,真係會心諗:「講乜X呀?」不過有位熱心的女老師Miss Pun,就開咗個YouTube Channel,用活潑生動的方式教同學仔中文,而小編個人認為Miss Pun教柳宗元《始得西山宴遊記》一片最值得睇!因為…

撰文:東方新地|圖片:潘搣時YouTube

Miss Pun拍片教文言文

喺學校上堂文言文聽到瞓著,不過睇Miss Pun啲片肯定唔會悶!其中一條片中,一身吸睛運動裝的Miss Pun自稱啱啱跑完步返嚟,之後講解柳宗元《始得西山宴遊記》。Miss Pun的教學方式生動活潑,仲會用上「KOL」、「山系」等潮語,字幕用字都係非常貼地,5分鐘上完一課,小編好似都長知識了!

雖然Miss Pun一身低胸運動背心,露出深深事業線,有時又會不經意夾一夾… 不過當然唔及佢教學吸引!如果小編那些年有Miss Pun教中文,可能依家就唔係做緊小編了…

大家都唔好掛住睇《始得西山宴遊記》,Miss Pun仲有其他短片,一樣係咁有趣味,各位同學仔要支持吓~