張衞健

細數歷代23位香港男神!《大帥哥》張衞健當年都迷倒不少女生⋯

等咗咁耐,張衞健(Dicky)回歸大台拍攝的新劇《大帥哥》終於開播,其實當年佢拍過唔少人氣劇集好似《小寶與康熙》、《老友鬼鬼》、《少年英雄方世玉》和《西遊記》等,令Dicky當年人氣急升深受當時少女喜愛,都算得上係90年代男神之一!睇番近年韓風襲全球,Oppa成為不少女士的追棒偶像。不過要數有型英俊的Oppa其實本土一直多的是,一於看看以下23位香港男神,你又曾經喜歡過誰呢?有沒有小編沒有提及的,也可一起留言Share啊!

撰文:venusos(原文刊登於《More》) | 圖片來源:instagram、youtube、新傳媒資料庫、weibo|編輯:東方新地

張衞健 也是90年代男神之一

當年張衞健拍《西遊記》爆紅,幫無綫賺了 過億廣告收入。不過佢因TVB某高層的一句「唔好以為你可以飾演孫悟空就好巴閉,你只係臉上黐咗毛,所以先咁,如果唔係你係唔值錢的!」而決定離開大台,走到內地發展將近20年,在內地大受歡迎,劇集長拍長有,而早前他受「珍姐」力邀回歸TVB,接拍新劇《大帥哥》,雖然劇集一度曾被傳是倉底貨,但現終在下月首播,而TVB亦大力推銷該劇。

張衞健
大台劇《大帥哥》拍足半年,更在炎夏到佛山拍外景,張衞健就透露同一班演員及工作人員合作愉快。